O nouă etapă în practica isihastă

Vasile AndruMaran atha!
Am primit multe mesaje cu întrebarea “Când se reia cursul de Practică isihastă la Dalles?”. În acest an, s-a încheiat etapa conferințelor-atelier de practică isihastă cu public numeros. S-a încheiat etapa “inițierilor colective” și a întâlnirilor publice de psihoterapie isihastă la Universitatea Dalles și-n cele 7 filiale din țară. A fost o etapă lungă, de 24 de ani, o etapă de bună lucrare.
Spuneam că practica isihastă are trei faze : 1. Purificativă; 2. Iluminativă (fotisis); 3. Unitivă (theosis). În prima etapă am insistat pe faza purificativă, inițierea de bază fiind cea în “rugăciunea de toata vremea pentru paza minții”. Firește, nu au lipsit, în cazuri individuale, și pași spre celelalte faze, mai ales că etapizările sunt pur didactice, în practică demarcațiile nu sunt nete.
Acum, mai precis în 2014, urmează etapa a doua a practicii isihaste: destăinuirea fazei iluminative (fotisis). Este faza isihasmului niptic, adică iluminativ, trezvitor. În această etapă nu se mai lucrează cu săli pline, cu public numeros, cu conferințe-atelier. La etapa niptică/iluminativă se selectează și se autoselectează râvnitori care vădesc o chemare ardentă și o hotărâre fermă de a urma aceasta cale.
Etapa isihasmului niptic am  inaugurat-o, se poate spune, in tabăra isihasta de la Câmpulung Bucovina, în iulie 2013 (imagini din taberele de retragere spirituală din ultimii trei ani veți găsi pe http://www.vasileandru.ro/). Din circa 350 de cursanți (câți au participat la conferințele de la Dalles în 2012/2013), au solicitat să participe la tabăra circa 150, din care am selectat 48 de râvnitori. Câțiva au vădit că sunt aproape de pasul spre faza iluminativă.
Înscrierile pentru noua etapa se solicita personal de către râvnitorii hotărați sa urmeze aceasta cale.
Doamne- ajuta !
 
Vasile AndruScriitor,
Președintele Centrului de Practică Isihastă București
 

Alte articole

Formular înscriere